Fnuller

Fnuller, også kaldet pilling, er helt normalt for en stofsofa. Pilling er betegnelsen for de små fnuller, som alle tekstiler frigiver ved brug eller opsamler fra andre eksterne tekstiler som beklædning af bomuld og lignende med større tendens til at frigive fibre, og som giver stoffet et let nusset udtryk

Der vil altid være en naturlig pilling fra stoffet når sofaen er ny, indtil de overskydende fibre er væk. Typisk er det fibre fra fremmedtekstiler som tøj, tæpper, uld sweatre, puder osv., der sætter sig fast i stoffets overflade. Der er intet galt med selve stoffet, og fnuller kan altid fjernes.

Fnuller forekommer ofte i koldere perioder, hvor der opstår statisk elektricitet i hjemmene. Det ses også i tørre miljøer eller ved brug af en brændeovn. Om vinteren og ved minusgrader er der også mere statisk elektricitet, der får tøjfiberne til at sætte sig fast i stoffets overflade.

Den bedste metode til at fjerne fnuller, er ved regelmæssig støvsugning og med en elektrisk “fnugfjerner” som man oftest vil bruge til beklædning. Denne kan købes i de fleste el forretninger og koster ml. 50 og 200 kr. En fnugfjerner er en lille maskine med roterende barberblade beskyttet af en kappe med huller, som nænsomt fjerner fnuller fra sofaen, uden at ødelægge stoffet.

Pilling vurderes ud fra en skala på 1-5, der indikerer tendensen til pilling, eller løse fibre. 5 er bedst, alle vores tekstiler ligger på min. 3, men selv et tekstil med 5 på skalaen, vil fortsat afgive fibre, fnuller kan derfor aldrig helt undgåes.

Sådan fjernes fnuller:

 1. Sørg for at støvsuge din sofa grundigt først. Brug altid en blød børste på dit støvsugerhoved for at undgå unødig slid på stoffet.
 2. Shave sofaens stof ved hjælp af en fnugfjerner eller tekstilshaver.
 3. Støvsug sofaen igen for overskydende fnuller.
 4. Et godt tip kan være at lejlighedsvis spraye sofaen med vores Sofa Care, eller destilleret vand tilsat et par dråber neutral skyllemiddel, ved hjælp af en blomsterforstøver. Dette reducerer risikoen for statisk elektricitet og mindsker forekomsten af fnuller.

Enhver, der ejer en stofsofa, bør have en tekstilshaver!

Sofamassage

Sofaer med løse ryghynder kan blive deforme og flade, og få din sofa til at se ældre ud end den er.

Alle vores sofaer med løse ryghynder er kammersyet, som er mindre rum i puden så fyldet ikke samler sig i bunden af puden. Deformationen af puderne sker da pudens fyld former sig efter din ryg, og giver dig optimal komfort og støtte. Dette ser dog ikke altid så smuk ud og kan slide på pudernes fyld. Derfor anbefaler vi at du jævnligt giver din sofa en omgang massage, en gang om ugen og efter behov.

Dette gøres ved at rulle og banke puderne op, så fyldet fordeles ud i pudens kamre, og din pude igen ser ny og fin ud.

Imprægnering

Langt de fleste pletter som kan opstå på en sofa, skyldes væsker.

Man lever livet i sin sofa, her nydes en god kop aftenkaffe, et glas vin og andre gode drikke, men selv en enkelt dråbe kan være nok til at få en plet på sin sofa som i værste fald kan være umulig at fjerne igen. Derfor anbefaler vi altid at holde sin sofa beskyttet med imprægnering med vores Sofa Protector.

Imprægnering med vores Sofa Protector sker ved at spraye en hydrofobisk væske ud på sofaen, som danner en usynlig hinde på stoffet så væsker former sig som perler på stoffet, frem for at suge ind og efterlade pletter.

Imprægnering giver dig herved en reaktionstid til at få fjernet væsken fra stoffet før det suger ind og efterlader en plet, som i værste fald kan være umulig at fjerne igen.

Du finder vores plejesæt online her: Sofaplejesæt

Sådan gør du:

 1. Sørg for at sofaen er ren, støvsug stoffet for støv og skidt i overfladen.
 2. Er sofaen ny og ubehandlet, anbefaler vi at du behandler alle flader på sofaen, både ryg og armlæn bør få en tur.
 3. Er sofaen tidligere blevet behandlet, kan du nøjes med at behandle på slidfladerne.
 4. Spray med en afstand på 15-20 cm, så stoffet bliver vådt.
 5. Når alle flader er behandlet, vil stoffet føles fedtet, dette er helt normalt og vil forsvinde så snart sofaen er tør og behandlingen er hærdet. Dette tager typisk op til 48 timer.
 6. En god idé er at lufte godt ud, når du har behandlet sofaen, herved får du behandlingen til at tørre hurtigere.
 7. Sofaen kan bruges så snart den er tør, men vil først være beskyttet når behandlingen er hærdet 48 timer efter behandlingen.

Rengøring

Mados, støv og fedt fra håndflader, hårvoks og lign. kan efterlade sofaen nusset og få sofaen til at se kedelig og brugt ud.

Vi anbefaler derfor 1-2 gange om måneden, at støvsuge din sofa med et blødt møbelmundstykke, og at rengøre med Sofa Care, som er et specielt udviklet produkt til at fjerne smuds fra stoffets overflade. Produktet er ikke en pletfjerne, men et produkt som benyttes til at opfriske og rengøre din sofa.

Sofa Care er et unikt udviklet produkt til at vedligeholde din sofa. Produktet er bakterienedbrydende, lugtfjernende og antistatisk. Statisk elektricitet kan dannes i de kolde måneder, i tørre miljøer, eller ved gnidninger fra beklædning i kunstfibre, og kan opleves som en knitrende lyd, lette elektriske stød eller at fnuller og hår klæber sig til sofaen. Dette kan være utrolig irriterende, men kan heldigvis nemt fjernes.

Sådan benyttes Sofa Care:

 1. Støvsug grundigt din sofa med et blødt møbelmundstykke.
 2. Forstøv sofaen med Sofa Care på én flade af gangen (en ryghynde eller en sædehynde) og lad produktet sidde i max. 5 minutter.
 3. Benyt en hvid farveløs microfiberklud i roterende bevægelser, så produktet er fjernet fra sofaens overflade igen.
 4. Sofa Care efterlader sofaen ren og fin og med en frisk diskret duft.

Et tip er at bruge Sofa Care ved uheld på imprægnerede tekstiler, fra væsker som kan efterlade lugt eller være bakterie udviklende, som mælkeprodukter, gylp, vin mm.

Vi gør opmærksom på at Sofa Care ikke er en pletrens, og udelukkende er beregnet til sofaer som i forvejen er imprægneret.